Stop met Welkom!!

Veel websites hebben als opening op de beginpagina een welkomstekst gezet. Waarom toch? Welkomstteksten op sites zijn geplaatst uit beleefdheid. Ze worden er neergezet omdat men dat gewend is. Maar deze tekst is totaal overbodig. Het voegt totaal niks toe aan de verdere inhoud van de website. De oorsprong ligt waarschijnlijk bij webbouwers de content van de website moesten maken. Op de eerste pagina zetten ze maar ‘Welkom op deze site’ zodat iedereen duidelijk was dat je op de eerste bladzijde was.

Nooit welkom gebruiken

Waarom mag ik het woord welkom nou niet gebruiken?

  • de tekst is overbodig
  • natuurlijk is de bezoeker welkom
  • de bezoeker is er al, dus hoef niet meer welkom geheten te worden
  • Een website is geen gesprek, spreek mensen dus ook niet op die manier aan.
  • het neemt zichtbare en dus dure schermruimte in beslag
  • men leest je welkomstwoord toch niet.

Title-tag

De title tag is de titel van een webpagina. In principe heeft elke onafhankelijke pagina op een website een titel. Deze verteld iets over de inhoud van die pagina. Deze title tag kom je tegen in de browser als naam van je tabblad of venster.

Uit oogpunt van zoekmachinemarketing is de title-tag een van de belangrijkste tags die een rol spelen. Echter kom je in de title-tag komt nog heel vaak het woord ‘Welkom’ tegen. Dat heeft als consequentie dat in zoekmachines die term als eerste naar boven komt. Het is nou niet bepaald een reden om die mensen naar je site te krijgen. Beter is om om de title tag duidelijk de naam van bedrijf of instelling te vermelden en/of de inhoud van die pagina.

 

Geen welkomstwoord, wat dan wel?

Wat moet ik er dan wel neerzetten zult je je afvragen? De prominente plek van je welkomstwoord kan je beter gebruiken om tot actie aan te zetten. Bedenkt een ludieke/informatieve/aandachttrekkende kop of afbeelding die aanspreekt en spoor mensen aan om daarop te klikken. Of stel je even voor. Kort en bondig.

Kortom: Stop met Welkom!