Drupal 8, wat is er nieuw?

Drupal 8 is de laatste, grote uitgave van dit wereldwijd meest gebruikte enterprise web CMS. Voordat de eerste BETA versie uitkwam heeft de ontwikkeling van dit CMS 3,5 jaar geduurd. Inmiddels is deze versie een poosje uit. Ikzelf heb inmiddels de eerste websites in Drupal 8 opgeleverd. Tijdens de ontwikkeling van deze website kom je al gauw tot de conclusie dat er veel veranderd is, maar dat het nog steeds prettig werkt. 

Wat is er nieuw?

Dit zijn de belangrijkste aanpassingen die ik tegen kwam bij de ontwikkeling van de nieuwe websites.

Mobiel eerst, responsief standaard

Mobile eerst ontwikkelen betekent dat er eerst gekeken is naar de ontwikkeling van een website die geschikt is voor mobiel. Daarna is pas de opschaling gedaan naar tablet en desktop. Dit zorgt ervoor dat de thema's van Drupal 8 niet alleen mobiel vriendelijk zijn, maar dus geoptimaliseerd zijn voor mobiel. Ook de administratieve pagina's zijn volledig responsief en dit zorgt voor een geweldige mobiele ervaring van Drupal 8. Bijwerken van je website kan dus nu ook gewoon vanaf je mobiel.

Drupal 8 is helemaal HTML5

De standaard thema's zijn gemaakt in HTML5. Dat houdt in dat ze voldoen aan de laatste standaarden. HTML5 heeft een hoop nieuwe features waar voorheen plugins en scipts voor nodig waren. Door de komst van HTML5 is een website lichter en daarmee sneller. HTML5 biedt ook ook in de broncode een aantal flinke vooruitgangen. Er zijn nieuwe HTML tags toegevoegd waarmee de ontwikkelaar van een website per onderdeel op deze website kan aangeven wat voor content het is, bijvoorbeeld: een artikel, de navigatie, of bijvoorbeeld de onderkant van de website (footer). Hierdoor kunnen zoekmachines waarnemen wat voor content er op de website staat, waar deze content staat en deze resultaten tonen wanneer er naar gezocht wordt. 

Handig administratie menu

Voorheen installeerde ik eigenlijk op alle websites al een administratie menubalk, waarmee adminstratieve taken via een menu te benaderen zijn. Deze zit nu standaard in Drupal 8, en deze is nog beter geworden.

Standaard WYSIWYG editor

Waar in vorige versies een WhatYouSeeIsWhatYouGet editor in moest voegen met behulp van een module is dat nu standaard toegevoegd. De standaard editor is CKEditor. Met deze editor kun je veel eenvoudiger teksten aanpassen, koppen toevoegen of andere stijlen invoegen.

Meertaligheid ingebouwd

Waar je in eerdere versie van Drupal een module moest gebruiken om meerdere talen te gebruiken op een website. Dat is nu standaard ingebouwd in Drupal 8. Geen omslachtige installaties meer, maar een gebruiksvriendelijke omgeving om talen toe te voegen, vertalingen te doen en voorkeuren in te geven. 

Betere veiligheid en eenvoudiger onderhoud

Vanaf deze versie kun je eenvoudig instellingen ex- en importeren aangezien alles wordt opgeslagen in kleine configuratiebestanden. Wijzigingen die gedaan zijn op bijvoorbeeld een testserver, kunnen op deze manier eenvoudig geïmporteerd worden op de live website.

Verbeterde template engine

Op het gebied van thema's werd de template engine ‘Twig’ geïntegreerd. Deze engine maakt het eenvoudiger om nieuwe templates te integreren met een handigere syntax.

Sneller

Drupal 8 maakt gebruik van een recentere versie van PHP. Het grote voordeel hiervan is dat website veel sneller zijn. 

Moet ik overstappen?

Drupal 8 bevat standaard een migratie module. Hiermee kan een website van Drupal 7 naar Drupal 8 overgezet wordt. Hiervoor kunnen ontwikkelaars scripts schrijven om gegevens van bepaalde modules over te zetten. Echter zijn er op dit moment te weinig scripts voorhanden om een makkelijke migratie te doen.

Een aantal modules uit de Drupal 7 tijd zijn (nog) omgezet naar versie 8. Het aantal loopt echter wel op en de meest gebruikelijke functies zijn inmiddels voorhanden.

Op dit moment zou ik een migratie van Drupal 7 naar 8 niet doen. Drupal 7 wordt voorlopig nog goed ondersteund en de noodzaak van een migratie is er dan ook niet.

Nieuwe website: Drupal 8

Voor een nieuwe website zou je eigenlijk gelijk voor Drupal 8 moeten kiezen. De verbeteringen die deze versie bracht zijn echte pluspunten en alleen daarom zou je er al voor moeten kiezen.

Categorie: