Februari 2017

  • Geplaatst op: 22 februari 2017
  • Door: Maarten

Beste klanten,

Graag wil ik jullie op de hoogte brengen van een aantal veranderingen en ander relevant nieuws.

  1. Een nieuwsbrief
  2. Nieuwe server
  3. Certificaten om websites veiliger te maken
  4. Nieuwe versie Drupal

Nieuwsbrief

Ik heb mijn eigen website voorzien van een nieuwsbrief module. Hiervoor zijn jullie als mijn klanten allemaal ingeschreven. Mocht je hier geen behoefte aan hebben, onderaan vindt je een knop om je uit te schrijven. Je krijgt ze dan niet meer. 

Deze nieuwsbrief is in het leven geroepen om te informeren over verandering of actuele dingen die spelen op het gebied van websites. Af en toe als daar behoefte aan is. Geen wekelijks of maandelijkse uitgaves dus. Ik hoop dat jullie dit op prijs stellen. 

 

Nieuwe server

Recentelijk heb ik een aantal wijzigingen doorgevoerd voor wat betreft de server waarop een aantal van de websites door mij gemaakt staan gehost. Deze is namelijk vervangen door een nieuwe. Een groot deel heeft daar helemaal niets van gemerkt. Gelukkig maar. Mochten er ergens toch nog problemen zijn, dan hoor ik dat graag.

Wat is er nieuw?

De vorige server begon wat vol te raken, dus de nieuwe server heeft een grotere capaciteit. Om dan alles maar gelijk goed aan te pakken is gelijk overal de nieuwste versie van geïnstalleerd. Hierdoor reageren websites sneller, worden e-mails beter bezocht bij afzenders en ontvang je zelf minder spam.

Je kan inloggen op de server door deze te bezoeken op https://server.maartenpol.com:2222 . Gebruik hier de logingegevens die je bij het aanmaken van dit pakket hebt ontvangen. Na de login, kun je onder andere emailadressen toevoegen/wijzigen, het spamfilter aanpassen en statistieken bekijken.

Wijzigingen in de hosting pakketten

Met deze wijziging heb ik ook de hosting pakketten aangepast. De pakket hebben meer opslagruimte en kan er meer data verbruikt worden. Dus nog meer ruimte voor foto’s of andere bestanden op de website.

  Oude situatie (opslag/dataverkeer) Nieuwe situatie (opslag/dataverkeer)
Small 256 MB / 2 GB 512 MB / 15 GB
Medium 512 MB / 5 GB 1 GB / 30 GB
Large 1 GB / 10 GB 2 GB / 60 GB
XLarge 2 GB / 20 GB 4 GB / 120 GB
XXLarge 4 GB / 40 GB 8 GB / 240 GB

De prijzen van de pakketten blijven ongewijzigd. Daarnaast blijven de website die gehost staan op deze server altijd voorzien worden van beveiligingsupdates voor Drupal. Zo blijft de website dus altijd beschermt tegen onveiligheden.

 

Verstuur websitegegevens veilig met een SSL-certificaat

Uit onderzoek is gebleken dat websites die privacygevoelige informatie verwerken, de beveiliging onvoldoende op orde hebben. Het gaat hierbij om contactformulieren en betaalpagina's. De onveilige websites doen dit via een onveilige HTTP verbinding in plaats van de daarvoor wettelijk verplichte veilige HTTPS-verbinding. Zo’n https-verbinding kun je tot stand brengen met een SSL-certificaat.

Daarnaast is Google hard bezig met het verbeteren en veiliger maken van het web en recent is er een grote update voor Google Chrome geweest. In die update zal de browser een waarschuwing weer gaan geven als een bezoeker gegevens, in gaat vullen op een website zonder een versleutelde verbinding. Andere browsers zullen snel volgen is de verwachting.

Meer over beveiligde verbindingen in Google Chrome in mijn blog

HTTPS wordt dus eigenlijk wel een vereiste worden voor jouw website. Om aan de wettelijke eis en negatieve waarschuwingen in Google Chrome te voorkomen is het verstandig om dit zo snel mogelijk door te voeren bij jouw hosting. Via mijn eigen server is dit mogelijk. Hiervoor zijn meerdere opties.

Meer informatie hierover? Neem contact met me op voor de mogelijkheden.

 

Nieuwe versie Drupal

Vorig jaar is de nieuwste versie van Drupal uitgekomen; versie 8. De eerste websites met deze nieuwe versie van Drupal zijn inmiddels door mij gemaakt. De nieuwe versie is helemaal opnieuw ontwikkeld door het Drupal team. De belangrijkste veranderingen:

  • Mobile ready en mobile first
  • Sneller door gebruik van nieuwste PHP
  • Volledig HTML5, de nieuwste standaard

Uitgebreidere informatie over Drupal 8 in mijn blog

Met het uitbrengen van deze versie is ook de ondersteuning van een voorganger verlopen. Versie 6 wordt niet meer ondersteund. Versie 7, waar de meeste website van jullie gebruik van maken, heeft nog ondersteuning tot 3 maanden nadat versie 9 uitkomt. Die zal naar verwachting eind volgend jaar uitkomen.

Heeft je website nog Drupal 6, zal ik binnenkort contact met je opnemen over eventuele te ondernemen actie.